Bobule Arónie v Nemecku začali svoje vítazné ťaženie. Podľa tvrdení je skutočnou zázračnou rastlinou. Ale čo vlastne táto rastlina dokáže?
Bobule Arónie účinkujú preventívne proti ochoreniam, ako sú srdcovo-cievne ochorenia, Alzheimerova choroba, rakovina a poruchy videnia.
Výskumný tým z Varšavskej univerzity pacientov, ktorí prekonali srdcový infarkt, lieči Aróniou, lebo tá znižuje zápaly a bráni kalcifikácii srdcovej artérie.
Bobule obsahujú množstvo vitamínov a minerálnych látok a majú výnimočne dobrú schopnosť zachytávania voľných radikálov. Voľné radikály v našom tele vznikajú pravidelne, napríklad pri fyzickej námahe. Organizmus to znáša pomerne dobre. Problém nastane vtedy, keď pribudne veľké množstvo voľných radikálov aj z vonkajšieho prostredia. Zdrojom týchto radikálov sú napríklad cigaretový dym, UV žiarenie lieky alebo znečistené prostredie.
Voľné radikály sú príčinou mnohých ochorení a významným spôsobom sa spolupodieľajú na procese starnutia.
Ale prečo?
Atómy a molekuly sa skladajú vždy z párneho počtu elektrónov. Voľným radikálom však jeden elektrón chýba. Ony si teda musia jeden elektrón niekde ukradnúť a tak organizmu škodia.
Antioxidanty ako napríklad anthocianíny dokážu tieto voľné radikály zneškodniť. Bobule Arónie obsahujú obrovské množstvo anthocianínov. Tieto anthocianíny spôsobujú aj fialovočervené zafarbenie a Arónia ich obsahuje v päťkrát väčšom množstve ako napríklad čučoriedky.
Pán Grosman z mestečka Schwarmstedt pestuje a spracováva Aróniu. Čerstvo zbierané plody Arónie nechutia práve najlepšie, ale sú ľahko spracovateľné a vyrába sa z nich napríklad želé.
Šťavu z Arónie najprv musíme nechať zovrieť. Pridajte hodne želírovacieho cukru, šťava Arónie je dosť trpká. Teraz to pekne povaríme. Dávajte si pozor na svoj odev, pred časom sa Arónia používala aj na farbenie textilu. Po zahustení šťavu ešte v horúcom stave rozlejeme do zaváracích fliaš. Necháme vychladnúť – a hotovo.
Väčšina účinných látok zostane zachovaná.
Arónia je veľmi zdravá, lebo bobule obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov.
Takže ochutnajme. Na zdravie!